Oricine visează să aibă în fața casei un gazon verde și cu iarbă deasă, să-și bucure ochii, dar și tălpile picioarelor atunci când pășește pe el. În zilele noastre gazonul nu mai este un moft, e parte din ceea ce numim noi astăzi amenajarea curții. Pentru mulți el nu mai este nici măcar un lux.

Echipa landsaft.md știe cum trebuie făcut corect gazonul, astfel ca investiția pe care o faci în acesta să fie una cât se poarte de reușită. Un gazon făcut bine te va bucura mulți ani, dacă va fi îngrijit corect. Dacă vrei să-ți reușească și ție, atunci ține cont de doar câteva sfaturi și reguli de urmat.

Cele mai întâlnite greșeli  pe care ar trebui sa le eviți in plantarea gazonului.

Plantează gazonul în sezonul potrivit

Dacă vrei să ai un gazon sănătos, trebuie să ții cont și de regulile de bază pe care să le urmezi în procesul de plantare al acestuia. Știm că atunci câd ești la prima experiență de acest fel poți fi nesigur, dar noi suntem aici pentru a te ajuta. Este important să ții cont și de clima locală, să alegi perioada propice pentru plantarea gazonului. Ar fi bine ca în momentul plantării temperaturile dă nu depășească 20°C. În Republica Moldova, aceste temperaturi pot fi întâlnite de obicei primăvara sau la începutul toamnei.

Deci, ține un pont. Dacă nu ai reușit să plantezi gazonul  până pe la finalul lui aprilie, mai bine mai aștepți până prin septembrie. Dacă, totuși, ai decis să plantezi gazonul toamna, fii atent la prognozele meteorologilor. Bine ar fi să reușești să uzi de cel puțin două ori gazonul până la începutul sezonului rece. Iar dacă vrei gazonul verde și rapid în plină vară, atunci cheamă-ne să ți-l facem cu rulou.

Nu exagera cu tratamente chimice și fertilizatori încă din prima etapă

Acum în comerț sunt foarte multe produse de îngrijire a gazonului și ai putea fi tentat să folosești prea mult fertilizant sau alte chimicale. În general, ar trebui să aștepți până când ai tuns iarba de două – trei ori, pentru a începe să folosești tratamente. Ceea ce e recomandabil în mod sigur – e să pui fertilizant la însămânțare. Însă aici intervin foarte multe criterii de care trebuie să ții cont. Trebuie să știi ce structură chimică are solul pentru a putea aplica un fertilizant care va fi doar benefic și nu va dăuna firelor de iarbă.

Și fii atent! Înainte de a utiliza orice tratament sau fertilizator pentru prima oara pe gazonul nou plantat, cere sfatul unui specialist și citește atent informațiile de pe site-ul nostru sau pe site-urile companiilor specializate și cu o reputație bună pe piață. De asemenea poți apela echipa noastră și îți vom oferi toată consultația necesară.

Calculează bine dimensiunile gazonului

Nu ignora dimensiunile gazonului, fii atent la câte semințe pui în sol. Una dintre cele mai întâlnite greșeli constă în efectuarea calculelor greșite: fie că punem prea multe sau prea puține semințe pe metru pătrat. Prea puține semințe va oferi un gazon rar, iar o însămânțare prea densă va dăuna sănătății ierbii.

Nu udați prea mult gazonul (dar nici prea puțin)

Pentru că tot vorbeam de calcule și excese: fii atent la câtă apă folosiți pentru a iriga gazonul. Prea multă ar putea dăuna. Apa în exces duce la un sol prea saturat care îngreunează capacitatea rădăcinilor de a absorbi nutrienții din sol.

Iată de ce vom folosi o cantitate moderată de apă, în niciun caz apa nu trebuie să stea la suprafața solului. Dacă folosești furtunul pentru a uda pământul recent semănat, fii atent ca presiunea apei să fie moderată pentru a nu îndepărta semințele.

Alegeți cu grijă semințele pentru gazon

Este o varietate mare de semințe pe piață. Alegerea e cu atât mai grea dacă nu suntem informați despre proprietățile acestora. E important să cunoaștem și tipul de gazon potrivit curții noastre sau spațiului ce urmează a fi amenajat.

Pentru a nu da greș și a avea un rezultat pentru mai mult timp îți recomandăm să plantezi semințe de feluri diferite. Astfel, îți vei ajuta gazonul ca în viitor să facă față diferitor dăunători, condiții de climă sau temperatură.