Condițiile potrivite pentru semănarea gazonului presupun ca vremea să nu fie nici prea caldă, dar nici prea rece. Totodată, importantă este și cantitatea de apă din sol. Aceștia influențează direct germinarea semințelor.

De ce este toamna perioada perioada potrivită pentru semănarea gazonului

În prima parte a toamnei, în lunile septembrie și chiar spre mijlocul lui octombrie, este perioadă optimă pentru semănarea gazonului. Solul este încă destul de cald, iar temperaturile nici prea calde, nici prea reci, atât ziua cât și noaptea, vor asigura germinarea rapidă și stabilirea unui sistem puternic de rădăcini.

În aceste două luni, iarba se află în perioada activă de creștere,  iar riscul ca temperaturile să fie extrem de reci este destul de scăzut, totodată și precipitațiile vor fi moderate. Semințele proaspăt plantate au nevoie de o umiditate consistentă a solului, iar plantarea de toamnă oferă beneficii și din acest punct de vedere.

Dacă însămânțați în această perioadă, la venirea iernii, gazonul va fi suficient de matur pentru a intra în perioada de creștere pasivă și a rezista la temperaturi scăzute.

Gazonul se plantează în sezonul activ de creștere pentru a forma un sistem de rădăcini cât mai fortifiate, ținând cont de condițiile meteorologice și se tipul semințelor pe care le cumpărați. Fie că alegeți să însămânțați gazonul primăvara sau toamna, evitați perioadele în care se anunță ploi sau temperaturile crescute. Precipitațiile abundente în primele zile de la plantare deplasează semințele și creează goluri în gazon, pe când temperaturile crescute usucă semințele și împiedică germinarea.