Acest articol este despre un aspect discutat prea rar, dar foarte important. E plin spațiul virtual de informații și de sfaturi privind întreținerea gazonului, plantelor decorative, a rețelelor de irigație și a altor aspecte ce țin de întreținerea într-o stare bună a landșaftului. Toate acestea sunt importante și o să mai revenim la ele de mai multe ori. Aici, însă, va fi vorba spre întreținere în sensul în care aceasta trebuie prevăzută încă în momentul când îți faci singur un plan de amenajare a curții sau când mergi la o companie specializată să soliciți un proiect de design de landșaft (design peisagistic).

LA PRIMA VEDERE TOTUL PARE A FI SIMPLU

La prima vedere titlul acestui articol pare să spună totul. După ce ai făcut o investiție frumoasă într-un proiect de design peisagistic reușit, apoi o investiție în amenajarea curții (gazon, arbori și arbuști, trotuare, vaze cu flori și zone cu flori, zone cu pietriș, iluminare stilizată, mobilier de curte și multe altele) îți rămâne doar să întreții toată această poveste din preajma casei. Asta înseamnă tunderea și irigația corespunzătoare a gazonului, menținerea curățeniei generale, întreținerea sistemului de iluminare și a sistemului de irigare, îngrijirea plantelor din curte etc. Sunt lucrări pe care le poți face singur, prin angajarea unui lucrător sau prin contractarea serviciilor unei companii specializate. E simplu, nu? E simplu doar dacă este gândit aspectul mentenanței încă la faza de proiectare. Întreținerea, sau mentenanța, înseamnă timp și buget, dar mai înseamnă și comoditatea pe care o ai sau nu o ai pentru efectuarea lucrărilor de întreținere.

Așadar, atunci când planifici cum va arăta curtea după ce vor fi executate lucrările de landșaft, trebuie să faci și o listă a lucrărilor de întreținere necesare pentru fiecare element văzut sau ascuns al curții. Asta îți va permite să știi dacă vei reuși să întreții singur curtea sau vei avea nevoie de servicii de mentenanță pentru tot volumul de lucrări sau doar parțial. Mai jos vom examina sumar ce reprezintă întreținerea câtorva dintre cele mai des întâlnite elemente de design de landșaft: gazonul, arborii și arbuștii, florile plantate în sol și florile care cresc în vaze, sistemele de irigație, sistemele de drenaj, trotuarele din beton și din piatră naturală, gardurile verzi, gardurile și pereții de sprijin din gabion.

ÎNTREȚINEREA GAZONULUI

Gazonul trebuie să fie semănat într-un sol pregătit corect, cu respectarea tehnologiei. Semințele trebuie să corespundă volumului de lumină solară care cade peste gazon. Frecvența irigației trebuie să respecte normativele. Asigură-te din start că sursa de apă pentru irigație de care dispui acoperă necesarul. Insuficiența de umiditate în sol provoacă îngălbenirea gazonului sau chiar pierderea lui parțială sau totală. Gazonul trebuie să fie tuns la timp, cu un instrument adaptat și doar când solul e uscat. Taie doar o treime din înălțimea ierbii. Ține cont de specificul anotimpului și de faptul dacă iarba se află în faza de creștere accelerată sau de creștere normală. Uneori poate fi nevoie de completare gazonului în locurile în care din anumite cauza iarba e rară. În dependență de sol poate fi nevoie periodic de fertilizanți. E bine să calculezi din start această periodicitate. Strânge de pe gazon iarba tunsă ca să eviți astfel riscul de îmbolnăvire a ierbii. Dacă pe gazon apar pete îngălbenite, trebuie identificată și înlăturată cât mai rapid cauza. Asigură-te că solul gazonului este suficient de drenat.

 

ARBORII ȘI ARBUȘTII

Arborii și arbuștii, ca orice plantă, au nevoie de sol fertil și de umiditate. Trebuie să ții cont de consumul de apă de care are nevoie planta mare și de parametrii solului în care ea poate să crească și să arate bine. Sunt arbori și arbuști care nu suportă umbra. Alții se simt bine și la umbră. Dar regula generală, indiferent cât de tolerantă ar fi planta la umbră, este că toate au nevoie de soare. Arborii, dar mai des arbuștii, necesită periodic intervenții de formare și de îngrijire a coroanei. Aceste intervenții sunt suportate diferit de fiecare specie de plantă. Prin urmare, este important să te informezi bine în cazul în care decizi să intervii personal, sau să apelezi la un specialist care are destule cunoștințe practice de dendrologie. Arbuștii și unii arbori sunt foarte potriviți pentru procedeul „grădină suspendată”. Dar acesta este un moft mai special, care, evident, costă.

FLORI PLANTATE ÎN SOL ȘI FLORILE ÎN VAZE DE GRĂDINĂ

Florile de grădină sunt un domeniu vast și interesant. Diversitatea lor e foarte mare. Sunt multe specii care merită o atenție aparte. Aci vom menționa doar câteva principii de bază de care trebuie să ții cont. Primul este că diversitatea de flori din curtea ta trebuie să fie proporțională cu suprafața curții. Cu cât e mai mare curtea, cu atât poți admite un număr mai mare de specii. Aste presupune, evident, multă muncă, or îngrijirea florilor este mult mai migăloasă decât întreținerea gazonului. Și invers – cu cât suprafața curții este mai mică cu atât și numărul de plante de flori, dar și de specii trebuie să fie mai mic, pentru a evita astfel efectul vizual de supraaglomerare. O soluție interesantă, în special, dar nu exclusiv, pentru curțile mici este utilizarea vazelor mari pentru flori de curte/grădină. Procedeul „grădinii suspendate” de asemenea e o soluție foarte interesantă și pentru o curte mică. Dar și în acest caz este necesar să se țină cont de regula generală că excesele nu sunt binevenite. Numărul florilor plantate în sol sau în vaze și diversitatea lor cromatică trebuie să corespundă armonios locului. Consultarea site-urilor de specialitate, dar și a specialiștilor, te poate ajuta să alegi florile cele mai potrivite și să înțelegi din start cât costă ca timp și ca bani întreținerea lor.

SISTEMELE DE IRIGAȚIE

Irigația e pentru gazon, pentru arbori și arbuști și pentru flori. Cu cât e mai mare și mai diversificată curtea/grădina din punctul de vedere al prezenței diferitor tipuri de vegetație în peisaj, cu atât cantitatea de apă necesară pentru o irigație suficientă e mai mare. Astfel, primul aspect care trebuie luat în calcul pentru o întreținere bună este sursa/sursele de apă cu un debit suficient. De asemenea, fiecare tip de plantă are propriile sale „pretenții” legate de irigație (cantitatea, frecvența, orele) și acestea nu pot fi ignorate. Astăzi există diferite sisteme de irigație cu dirijare programată și automatizată, care, fiind programate corect, permit menținerea nivelului necesar de umiditate pentru fiecare zonă verde fără intervenția permanentă a omului. Costul unui sistem de irigare este destul de mare, dar de cele mai multe ori acestea sunt singura soluție viabilă. În plus, timpul pe care ți-l eliberează sistemul de irigație automatizat este mult mai scump. Cel mai des au nevoie de deservire (curățare, reglare) duzele din gazon. Pentru asta cei mai mulți proprietari de curți dotate cu sisteme de irigare au nevoie de serviciile specialiștilor calificați. Este bine ca deservirea să fie făcută de un specialist sau de o companie care știe toate subtilitățile sistemului pe care l-ați instalat. Ideal este ca deservirea să fie asigurată de compania care a executat lucrările. Dacă e o companie serioasă, aceasta păstrează într-un dosar toate actele/schemele/informațiile pentru toate etapele execuției lucrărilor de landșaft subterane și de suprafață din fiecare curte și, respectiv, aceștia sunt cei mai indicați pentru a efectua deservirea/mentenanța curentă.

SISTEMELE DE DRENAJ

Sistemele de drenat sunt menționate în acest articol nu atât pentru faptul că ar avea nevoie de întreținere curentă prea solicitantă, ci pentru că însăși existența și implementarea lor este ceva foarte important. O companie serioasă și responsabilă o să îi sugereze neapărat solicitantului de servicii de landșaft de ce fel de soluții de drenaj are nevoie curtea/grădina/parcul. Sunt terenuri pentru care soluțiile de drenaj sunt foarte simple, iar altele, dimpotrivă, pentru o exploatare ulterioară plăcută și comodă necesită soluții de drenaj avansate. Ignorarea acestui aspect îți poate complica foarte mult întreținerea într-o stare perfectă a curții/grădinii/parcului/scuarului.

TROTUARE DIN BETON ȘI DIN PIATRĂ NATURALĂ

Aceste părți ale peisajului prezintă anumite particularități. Betonul este, de regulă, mai puțin pretențios. Articolele/elementele din beton, fiind tratate de la început cu material de protecție (hidrofob) își păstrează foarte bine aspectul inițial. Procedura aceasta trebuie repetată periodic. Piatra naturală, dacă e poroasă, e mai expusă condițiilor meteo și climaterice, dar și acțiunii fizice. Granitul, marmura, își păstrează mai bine aspectul inițial. Însă de multe ori piatra naturală capătă în timp mai mult farmec tocmai datorită feței sale „învechite”. Mușchii și lichenii care cresc pe elementele de piatră naturală sunt adesea binevenite.

GARDURILE VERZI

Unul dintre cele mai interesante, dar și mai dificile de executat și mai ales de întreținut elemente într-un landșaft stilat și elegant sunt gardurile verzi. Cele mai frecvent utilizate plante în zona noastră în acest scop sunt bucsusul și tuia. Sunt și alte tipuri de arbuști care s-ar potrivi, însă cei doi menționați aici sunt cel mai bine cunoscuți, dar și cei mai adaptați la climă. Întreținerea gardului verde are o serie de particularități importante. Deși au rădăcini adânci, irigarea (nu atât de frecventă ca în cazul gazonului, evident) lor este, totuși, importantă pentru menținerea aspectului verde-viu al frunzelor. Asta se referă în special la perioadele cu deficit de precipitații. Al doilea aspect care ține de efectul vizual al gardului verde este menținerea formelor sale ideale. Pentru asta ai nevoie de unelte corespunzătoare (mașină specială de tuns, foarfece), de cunoștințe despre planta respectivă și de deprinderi. Cu cât e mai perfectă forma gardului verde, cu atât e mai plăcută priveliștea. Și, bineînțeles, totul este absolut invers când formele gardului verde sunt strâmbe – la așa un gard nu vrea să se uite nimeni. Optează pentru gardul verde doar dacă ești sigur că îl poți întreține în stare ideală sau dacă știi că poți apela la servicii specializate de mentenanță.

PEREȚII DE SPRIJIN DIN GABION

Gabionul este o soluție minunată, dacă este încadrat corect în peisaj. Este un tip de gard care nu necesită efort mult de întreținere. Însă printre pietrele din gabion cu timpul se adună resturi de vegetație uscată (adusă de vint, sau căzută din copacii sau arbuștii din preajmă), pe pietre se depune praf. Nu este bine să lași să treacă prea mult timp ca aceste acumulări să se facă vizibile. Gabionul poate fi curățat ușor și rapid cu un jet de apă sau manual de frunze sau de alte impurități.

MOBILA DE GRĂDINĂ

Pe piață poți găsi o varietate mare de tipuri de mobilă de grădină din plastic – de la foarte simple până la ceva destul de calitativ. Întreținerea lor nu necesită prea mult efort. Mai solicitante sunt piesele de mobilier din lemn. Ele sunt mai frumoase, mai elegante, îi conferă curții un aspect mai bogat, dar necesită și mai multă atenție, dacă vrei să le poți utiliza o perioadă cât mai lungă.