Un gabion poate fi alegerea ideală la amenajarea curții. Trebuie doar să te lași pe mâna specialiștilor care te vor ghida în alegerea unui gabion potrivit. Gabioanele sunt soluții ideale dacă ai de amenajat un teren aflat în pantă și este nevoie terasare sau de un drenaj mai bun, dar și de o amplasare armonioasă a clădirilor pe teren. Un gabion te poate ajuta să evitați construcția unui perete abrupt în partea cu elevația superioară a terenului. Acești pereți, adesea lipsiți de orice aspect estetic, mai necesită și securizare pentru a evita alunecările și surpările. Respectiv, una dintre soluțiile estetice, practice și durabile este construcția unui gabion. Acestea nu  reprezintă o soluție neapărat ieftină, dar este pe termen lung și realizarea e destul de rapidă. De multe ori inginerii consideră că gabioanele sunt un moft, dar acestea cu adevărat pot fi folosite ca soluții practice pe terenuri atât mici, cât și mari. Mai cu seamă că el va fi și destul de frumos dacă vei fi consultat de un designer peisajer.

Ce este un gabion?

Gabion este folosit pentru a stabiliza solul, acesta poate fi construit atât pentru a securiza o zonă, a o împrejmui, cât ș pentru construcția unei structuri temporare sau permanente. De cele mai multe ori, totuși, gabioanele sunt soluția ideală pentru a stabiliza solul de pe o pantă foarte abruptă. Aici putem vorbi atât despre albia unui râu, un teren intravilan, cât și despre un proiect de infrastructură. La rândul lor, gabioanele sunt de diferite tipuri și pot fi folosite în aceeași construcție pentru a răspunde nevoilor structurale și estetice.

Mai simplu, un gabion nu este altceva decât o cușcă metalică care este umplută cu pietre de anumite dimensiuni. Acestea sunt aranjate în așa mod încât să formeze o structură grea și rezistentă.  De obicei, această cușcă metalică este din plasă sudată, însă poate fi construită și din plasă împletită, dar și dintr-un cadru rigid din oțel.

Duritatea, greutatea și imaginea gabionului depind de volumul lui și de tipul/densitatea materialului cu care este umplut. Avantajul gabioanelor este că nu e neapărat să pui granit în ele pentru a arăta bine și a fi rezistente. Cu puțină fantezie poți să le faci să arate spectaculos umplându-le cu orice altă rocă. Poți alege orice fel de pietre, dar recomandarea noastră ar fi să optezi pentru pietrele de râu, pentru cele insolubile în apă și rezistente din punct de vedere mecanic. Dioritul și granitul sunt cele mai bune pentru gabioane rezistente în timp. De asemenea poți folosi și piatra calcaroasă bine cristalizată.

De ce ai nevoie pentru a construi un gabion?

Pentru a construi un gabion ai nevoie de plase de oțel zincat. Ai nevoie și de pietre care să aibă dimensiuni mai mari decât ochiurile plaselor alese. Și asta pentru ca pietrele să nu treacă printre ele.  Nu vei utiliza pietre mult prea mari. Va fi inestetic și construcția gabionului instabilă. După ce ai reușit să umpli cușca de metal cu pietrele potrivite, o poți închide într-o formă paralelipipedică sau cilindrică. Astfel le vei putea pune una peste alta asemeni unei construcții lego. Iar din ele vei putea construi un perete pentru stabilizarea solului, un gard sau orice altă construcție.

Este important să știi că alegerea plasei pentru construcția unui gabion este o etapă foarte importantă. Aceasta trebuie să fie sudată și apoi zincată. Există și excepții când gabioanele se fac din plasă împletită din sârmă zincată. Totuși gabioanele construite din plasă împletită nu sunt la fel de rigide ca cele din plasă sudată cu barele componente perfect întinse.

La ce pot fi folosite gabioanele?

Așa cum vă spuneam și mai sus, din gabioane se pot face ca să fie structuri de stabilizare a solului în pante abrupte. Un gabion poate fi o soluție mult mai bună decât un perete din beton. Peretele de beton nu reușește să dreneze apa din solul pe care îl ține în spate. Capacitatea de drenaj a gabionului este net superioară unui perete de beton. Chiar dacă în acel perete de beton se pot face găuri de scurgerea apei. Pe lângă partea practică, gabioanele sunt și soluții estetice interesante și foarte moderne. Ele pot fi folosite ca elemente de decor în curtea casei. De asemenea, se pot potrivi într-un spațiu unde se dorește delimitarea mai multor zone. Mai mult, fiind iluminate corect, gabioanele pot crea o atmosferă inedită, dând farmec unei zone în aer liber.

Cât de rezistent este un gabion?

Dacă sunt construite corect, gabioanele vor rezista foarte multe timp – mai mult de 50 de ani. Acestea sunt și sustenabile ecologic. Gabionul poate îngheța fără să se deterioreze, spre deosebire de alte materiale de construcție prefabricate, cum ar fi betonul sau construcțiile cu suprafețe tencuite. Dacă știi să le utilizezi corect, gabioanele te pot ajuta să scapi de consecințele inundațiilor sau alunecărilor de teren.